Rólunk

Olyan ötleteket dolgozunk ki, melyek nem akadályozzák, hanem elősegítik az ügyfél működését

Az ügyvédek együttműködésének ma már több szabályozott formája is van: ügyvédi iroda, irodaközösség, ügyvédi társulás. Van azonban az együttműködésnek egy másik szintje, ami nem kötődik szervezeti formákhoz: a szakmai együttgondolkodás. Ez különösen fontos egy olyan folyamatosan alakuló és szakmákon átívelő területen, mint az adatvédelem. 

Erre a gondolatra építve hoztuk létre 2020-ban az AdatSzalont; a Budapesti Ügyvédi Kamara klubjában egy nagy, kerek asztal körül beszéltük meg a legújabb adatvédelmi kérdéseket, valamint kollégáink számára tartottunk (és tartunk a mai napig) élő, interaktív előadásokat ügyvédi adatvédelem témában, havi rendszerességgel. A kerek asztalhoz egyre többen csatlakoztak és hamar igazi közösség formálódott; olyan közösség, ahol a tagok keresni kezdték egymást két szeánsz között is a kérdéseikkel, szakmai együttműködési javaslataikkal. 

A közös munkák során született meg 2022-ben szakmai társulásunk, a DataDom.

A jogszabály a keretet adja, mi a megoldást hozzuk

A GDPR, az adatvédelmi jogszabályok és adatvédelmi hatósági iránymutatások ismerete fontos alapja a munkánknak, azonban korántsem elég. Minden ügyben ismerünk kell azt a jogterületet is, melyen ügyfelünk tevékenykedik, ugyanis az ágazati jogszabályok sokszor keretet adnak az adatkezelési tevékenységnek is. A DataDomnál a csapatmunka biztosítja ennek a komplex követelménynek való megfelelést, hiszen minden tagunk más-más terület szakértője – az adatvédelem mellett.

Az adatvédelem azonban nem egy elvont fogalom – nagyon is valóságos feladatokat ró mindenkire. Egy társaság akkor képes megfelelni a jogszabályoknak, ha működésébe beépíti az adatvédelmet biztosító folyamatokat. Ezt elősegítendő szoros együttműködésben dolgozunk ügyfeleinkkel, igyekszünk megismerni belső folyamataikat és működésüket. Fontos számunkra, hogy az adatvédelmet gyakorlati oldalról megközelítve ismertessük meg az ügyféllel – és elvont jogszabályok helyett konkrét válaszokat kapjon. 

Ha már ismerjük a kereteket, akkor meg kell találni az ügyfél által megvalósítható, gyakorlati megoldásokat – ezt a kreatív folyamatot tartjuk legnagyobb erősségünknek. A jogszabályi keretek között olyan ötletek dolgozunk ki, melyek nem akadályozzák, hanem elősegítik az ügyfél működését. Ennek érdekében – az ügyfél tevékenységi köréhez igazodva – alkalmazzuk a technika által biztosított eszközöket.

Munkánk során igyekszünk rugalmasan, az ügyfél igényeihez igazodva eljárni. A feladat jellegétől függően támogatjuk az on-line kooperációt, azonban szükség esetén a helyszínen nyújtunk segítséget. Szakértő csapatunk létszáma lehetővé teszi, hogy azonnali intézkedést igénylő helyzetekben is tudjuk képviselni ügyfeleinket – mint például egy hatósági vizsgálat. 

Az adatvédelmi feladatok ellátása során általában átfogó képet kapunk az ügyfél működéséről, és bizony gyakran merülnek fel az adatvédelmen túlmutató kérdések is. Szakértőink természetesen észrevételként jelzik ezeket a potenciális veszélyeket az ügyfél részére – így ezek is kiküszöbölhetőek.

Mindig dolgozzon olyannal, aki szereti a munkáját. Hát mi szeretjük!

Nekünk az adatvédelem nem csupán egy munka – mindennapi kihívás, aminek állunk elébe! A szakmai lelkesedésünkből eredő „missziónk” meggyőzni az ügyfelet, hogy az adatvédelmi megfelelőség ma már elengedhetetlen az üzleti életben. Mi nem akadékoskodunk, hanem az ügyfél igényei szerint megoldást keresünk. Mert a jogszabályt bárki elolvashatja – de a hatékony megoldáshoz több kell. 

Miért minket válasszon?